Džulijan Asanž

Džulijan Asanž

Džulijan Pol Asanž (engl. Julian Paul Assange; Taunsvil, 3. jul 1971) je australijski novinar i internet aktivista. Najpoznatiji je po svom radu na internet sajtu „Vikiliks”, čiji je glasnogovornik i urednik. Pre radnje na stranici, bio je student fizike i matematike i programer.


Sadržaj
1 Biografija
2 Politički azil
3 Reference
4 Spoljašnje veze
Biografija
U svojoj 16. godini Asanž postaje haker. Uhapšen je 1991. zbog upada na računare. Izjasnio se krivim po svim tačkama optužnice, ali je zbog dobrog vladanja osuđen na novčanu kaznu od 2.100 australskih dolara.

Džulijan Asanž je osnovao sajt Vikiliks 2006. na svom kućnom serveru. Od tada je Vikiliks objavio stotine hiljada dokumenata o ekstrapravnim ubistvima u Keniji, o toksičnom otpadu u Obali Slonovače, Sajentološkoj crkvi, zatvoru Gvantanamo, bankama poput Julijus Ber i Kaupting, ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatske depeše američkih ambasada i konzulata u svetu.

Od 30. novembra 2010, Interpol ga je smestio na crveni spisak traženih osoba.[1] Poternica se temelji na zahtevu Švedske gde je protiv njega pokrenuta, prekinuta, a onda ponovno pokrenuta istraga zbog silovanja navodno počinjenog u leto 2010. Dana 7. decembra Asanž se u Londonu predao Skotland Jardu.

Dana 24. februara 2011. godine sud u Londonu naložio je da Asanž bude izručen Švedskoj, na šta se on žalio Višem sudu.

Sredinom decembra 2020. odlazeći predsednik SAD Donald Tramp najavio je da će pomilovati Asanža, iako presuda londonskoga suda još nije donesena.