Vrlina sebičnosti

Autor: Ajn Rend

U zbirci eseja “Vrlina sebičnosti”, Ajn Rend postavlja moralne principe objektivizma, filozofije koja čovekov život smatra standardom moralnih vrednosti, a altruizam vidi kao suprotan čovekovoj prirodi.

660 RSD 1.320 RSD

Vrlina sebičnosti” pored filozofskih romana “Pobunjeni Atlas” i “Veličanstveni izvor” na najbolji način skicira filozofiju objektivizma Ajn Rend, jedne od najprodavanijih američkih spisateljica, koja je značajno uticala na formiranje američkih društvenih i porodičnih vrednosti.

U skladu sa svojim motom “U slavu čoveka!”, Ajn Rend u zbirci eseja “Vrlina sebičnosti” postavlja moralne principe objektivizma, filozofije koja čovekov život – život dostojan racionalnog bića – smatra standardom moralnih vrednosti, a altruizam vidi kao suprotan čovekovoj prirodi, zahtevima njegovog opstanka, kao i u potpunom nesaglasju sa principima slobodnog društva.

Sama Ajn Rend je govorila da je morala da stvorim sopstveni filozofski sistem jer je njeno “osnovno viđenje čoveka i postojanja u suprotnosti s većinom postojećih filozofskih teorija. Da bih definisala, objasnila i predstavila svoju zamisao čoveka, morala sam postati filozof u specifičnom značenju te reči.” Dosledno tome, a kontra vladajuće intelektualne klime njenog i našeg vremena, ona ustaje u odbranu principa da ljudsko dobro ne zahteva ljudske žrtve i da se ono ne može postići žrtvovanjem bilo koga bilo kome.

Broj strana: 163
Dimenzije: 170x240 mm
Datum izdavanja: 2015
Izdavač: Albion Books
Povez: Tvrd
Pismo: Latinica
ISBN: 9788689237184

Customer Reviews

4.6
3,714 reviews

1-5 of 44 reviews

 • Amazing Story! You will LOVE it

  Such an incredibly complex story! I had to buy it because there was a waiting list of 30+ at the local library for this book. Thrilled that I made the purchase

  Staci, February 22, 2020
 • Get the best seller at a great price.

  Awesome book, great price, fast delivery. Thanks so much.

  Staci, February 22, 2020
 • I read this book short...

  I read this book shortly after I got it and didn't just put it on my TBR shelf mainly because I saw it on Reese Witherspoon's bookclub September read. It was one of the best books I've read this year, and reminded me some of Kristen Hannah's The Great Alone.

  Staci, February 22, 2020

Write a Review

Select a rating(required)

Iz istog žanra