Faktor Čerčil

Da li zaista poznajete sve istorijske činjenice o Vinstonu Čerčilu?

Verovatno je vaš spektar znanja bogat istorijskim podacima koje ste prikupili čitajući stručnu literaturu ili gledajući istorijske dokumentarne filmove o Čerčilu.

Ali koji je to faktor koji je Čerčila učinio takvim kakav jeste, besmrtnim i večno obeleženim u istoriju?

To možete saznati u knjizi Borisa Džonsona, koji je na jedan poseban način prikazao ličnost ovog velikog državnika, i to kroz jednu posebnu perspektivu i zanimljive anegdote.

Više ne morate ići po knjižarama i tražiti knjigu. Možete je poručiti putem našeg sajta i ona će doći do vas.

1.540 RSD 2.200 RSD

Kontroverzni gradonačelnik Londona Boris Džonson, u svojoj knjizi „Faktor Čerčil“, piše o čoveku koji je stvarao istoriju i o tome koji je to faktor koji je Vinstona Čerčila učinio najvećim britanskim državnikom svih vremena.

U godini kada se obeležava pedeset godina od smrti ratnog premijera Ujedinjenog Kraljevstva, Boris Džonson nam kombinujući istorijske činjenice, ali i čuvene angedote, donosi portret čoveka zadivljujućeg uma, brilijantne elokvencije, duboke humanosti ali i političke nekorektnosti. Čoveka kome je kralj Džordž VI morao da naredi da ne može lično da predvodi britanske snage tokom iskrcavanja u Normandiji, i koji je, kao i sam kralj, pobedio mucanje i postao jedan od najboljih svetskih govornika, čije misli i danas mnogi državnici rado citiraju u svojim govorima.

Odlomak iz knjige

Eh, Čerčil! kažemo, isturimo bradu i izrecitujemo nešto, u poznatom pevljivom stilu, o borbi protiv neprijatelja na plaži. On je za govorništvo isto ono što je Šekspir kao dramski pisac: najbolji; kombinacija Perikla i Abrahama Linkolna uz mali, nepobitan dašak Lesa Dovsona.

Mi o njemu razmišljamo kao o nekom natprirodno talentovanom, ko je nastao iz zajedništva Zevsa i same muze govorništva, Polihimnije. Ipak, samo donekle smo u pravu.

Istina je da on jeste bio genijalan, na svoj način, međutim, nije bio potpuno prirodan. On nije bio poput Lojda Džordža; niti poput Lutera Kinga, bar ako govorimo o sposobnosti improvizacije, koja je svojstvena rođenim govornicima; a i kada je govorio, reči nisu tekle iz njegovog srca poput bujice, bez predomišljaja.

Čerčilovi govori predstavljaju trijumf truda i pripreme, tokom koje su izrazi više puta razmatrani i lickani, onako temeljno kako medvedica licka svoje mladunce. Pred oĉima mu je, poput varljive svetlosti, uvek titrala utvara očeve reputacije, tako da možemo da ga zamislimo kako se, dok je odrastao, trudi i žudi
da ga dostigne.

U izbornoj godini za Veliku Britaniju, koja će i za Džonsona, kao jednog od vodećih Torijevaca, imati veliku ličnu i profesionalnu važnost, nekadašnji novinar i sadašnji gradonačelnik Londona se vraća staroj tezi da istorija, kako Britanije tako i sveta, nikako ne bi bila ista da nije bilo ovog hrabrog stanovnika Ulice Dauning br. 10. „Faktor Čerčil“ nas, takođe, podseća da je ser Vinston Spenser bio jedan od strastvenih zagovornika ujedinjenja Evrope.


Iako su se mnogi među konzervativcima bunili protiv njega kao nekog ko će ih voditi u najtežim trenucima po Britaniju, upravo taj faktor Čerčil bio je brana diktaturi i pobedi nacizma u Evropi. Uprkos čestim kritikama zbog „otvorene komunikacije“, upravo ta otvorenost ga je učinila pionirom zdravstvenog, obrazovnog i sistema socijalne zaštite. Za Džonsona je Čerčil dokaz da jedan čovek – neustrašiv, genijalan i odlučan – može promeniti svet.

Broj strana: 420
Dimenzije: 150x240 mm
Datum izdavanja: 2019
Izdavač: Albion Books
Povez: Tvrd
Pismo: Latinica
ISBN: 9788689237177

Customer Reviews

4.6
3,714 reviews

1-5 of 44 reviews

 • Amazing Story! You will LOVE it

  Such an incredibly complex story! I had to buy it because there was a waiting list of 30+ at the local library for this book. Thrilled that I made the purchase

  Staci, February 22, 2020
 • Get the best seller at a great price.

  Awesome book, great price, fast delivery. Thanks so much.

  Staci, February 22, 2020
 • I read this book short...

  I read this book shortly after I got it and didn't just put it on my TBR shelf mainly because I saw it on Reese Witherspoon's bookclub September read. It was one of the best books I've read this year, and reminded me some of Kristen Hannah's The Great Alone.

  Staci, February 22, 2020

Write a Review

Select a rating(required)