Dvorci Srbije

Autor: Ajn Rend
Knjiga Dvorci Srbije ima za cilj da skine prašinu zaborava iz sala i dvorana, kao i da donese pred čitaoca sliku života u dvorcima Srbije, pre svega u 19. i 20. veku.
 
Na osnovu arhivskih dokumenata i obilja literature na više jezika, autorka Aleksandra Kolaković će istražiti kako su građena i organizovana dvorska središta u Srbiji, kao i kako se odvijao javni i tajni život u ovim monumentalnim zdanjima.

7.990 RSD

Istorija Srbije i njenih stanovnika u prošlosti biće ispričana na osnovu podataka o kojima svedoči sačuvano znanje o dvorcima, koji su sada mesta povremenih turističkih poseta ili zborova.
 
Ovom knjigom želimo da ih vratimo u kolektivno sećanje i da im iznova damo moć da progovore kao specifični svedoci istorije.
 
Autorka knjige Dvorci Srbije je dr Aleksandra Kolaković, istoričarka i naučni saradnik Instituta za političke studije iz Beograda. Naučno interesovanje autorke obuhvata oblasti intelektualne istorije, istorije ideja, kulturne istorije, kulture sećanja, istraživanja identiteta i zaštite kulturnog nasleđa, kulturnu diplomatiju, kulturne i obrazovne politike. 
 
 
''Dvorci su mesta tajni, poverljivih razgovora, spletki i odluka. Vlasnici su u svojim odajama okupljali umne i najškolovanije ljude svog doba, pokretali diskusije i inicirali kulturne događaje. Svojom specifičnom arhitekturom i pažljivo uređenim baštama, dvorci su vlasnike izdvajali iz mase. Nije reč samo o tome da je dvorac bio simbol moći i odluka, već i napretka i kulturnog razvoja sredine kojom je dominirao. Ovo izdanje je ukrašeno kvalitetnim fotografijama Martina Candira, poznatog novosadskog umetnika.''
Srđan Ercegan

 

 
Broj strana: 350
Dimenzije: 250 x 320mm
Datum izdavanja: 2021
Izdavač: Data Status
Povez: Tvrd
Pismo: Ćirilica
ISBN: 9788674786451

Customer Reviews

4.6
3,714 reviews

1-5 of 44 reviews

 • Amazing Story! You will LOVE it

  Such an incredibly complex story! I had to buy it because there was a waiting list of 30+ at the local library for this book. Thrilled that I made the purchase

  Staci, February 22, 2020
 • Get the best seller at a great price.

  Awesome book, great price, fast delivery. Thanks so much.

  Staci, February 22, 2020
 • I read this book short...

  I read this book shortly after I got it and didn't just put it on my TBR shelf mainly because I saw it on Reese Witherspoon's bookclub September read. It was one of the best books I've read this year, and reminded me some of Kristen Hannah's The Great Alone.

  Staci, February 22, 2020

Write a Review

Select a rating(required)

Iz istog žanra