Čovek sa pruge

Autor: Erik Lomaks

ISTINITA PRIČA O „ČOVEKU SA PRUGE”

Ako vam kažemo da je film koji je snimljen po ovoj knjizi osvojio Oskara, a opšte je poznato da je knjiga uvek bolja od filma, onda vam je jasno o kakvom delu je reč.

Istinite priče su one koje ostavljaju najjači utisak, jer se u njima oseti prava i iskrena emocija. Ova knjiga poseduje i izaziva najdublje čovekove emocije, čitajući je, osetićete sreću, tugu, bes, ljutnju, radost, a garantujemo da ćete i posle čitanja biti još dugo pod utiskom!

399 RSD 599 RSD

Životna priča Erika Lomaksa je dramatičnija od mnogih filmova – godinama je bio ratni zarobljenik, jedan među hiljadama onih koji su bili primorani da grade prugu na relaciji Sijam–Burma. Ova „železnica smrti” odnela je više života nego mnogi koncentracioni logori – kroz kišu i hladnoću, na suncu i u prašini, gladni, bedni i mučeni, zarobljenici su kilometar po kilometar gradili ovu prugu.

Odlomak iz knjige:

„Pravi užas zatvora samo je ublažen. I dalje je bio sablasno mesto. Dnevna rutina i dalje se sastojala od polugladovanja, brutalnosti, nemoći i teškog posla, nedostatka medicinske nege i zatočenja u našim ćelijama 14 sati dnevno. Psihički teret života pod neumoljivim režimom i dalje je bio pretežak za nošenje. Neznatni napredak u zdravlju stvorio je nove probleme: izgledi da se potpuno ozdravi bili su drastično smanjeni. Bio sam odlučan da to uradim opet, zbog svega. Nisam pristajao na misao o smrti u ovoj septičkoj jami i počeo sam da razmatram alternative. Bekstvo preko zida bilo je verovatno izvodljivo, ali bi polugo, odrpan i lud britanski zatvorenik na putevima oko Singapura bio krajnje sumnjiv.”

Konačno, pedeset godina kasnije, Erik je uz pomoć svoje žene, uz njenu podršku, dobio priliku da se oslobodi demona prošlosti – i da se sretne, lice u lice, sa čovekom koji ga je godinama mučio.

„Ovo je ispovest koja se uzdiže iznad obične bezvremenosti i postaje klasik među autobiografijama.” The Guardian

„Čovek sa pruge” je priča o izdanoj nevinosti, o preživljavanju i hrabrosti u trenucima suočavanja sa užasom. Po ovoj autobiografskoj knjizi snimljen je film „Tragovi sećanja” sa Kolinom Firtom i Nikol Kidmen u glavnim ulogama.

Broj strana: 284
Dimenzije: 145x205 mm
Datum izdavanja: 2014
Izdavač: Albion Books
Povez: Mek
Pismo: Latinica
ISBN: 9788689237122

Customer Reviews

4.6
3,714 reviews

1-5 of 44 reviews

 • Amazing Story! You will LOVE it

  Such an incredibly complex story! I had to buy it because there was a waiting list of 30+ at the local library for this book. Thrilled that I made the purchase

  Staci, February 22, 2020
 • Get the best seller at a great price.

  Awesome book, great price, fast delivery. Thanks so much.

  Staci, February 22, 2020
 • I read this book short...

  I read this book shortly after I got it and didn't just put it on my TBR shelf mainly because I saw it on Reese Witherspoon's bookclub September read. It was one of the best books I've read this year, and reminded me some of Kristen Hannah's The Great Alone.

  Staci, February 22, 2020

Write a Review

Select a rating(required)