Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine

Doživite PUTOVANJE KROZ VREME sa svedokom istorije i njegove susrete sa Napoleonom, Edipom, Davidom (…) u ovom romanu složene fabule!

ISAK DEUS je transistorijski FOREST GAMP kroz čije se ironične komentare na istorijske događaje daje iskošen pogled na praktično celokupnu istoriju sveta od grčke mitologije do Grete Tumberg!” – MUHAREM BAZDULJ

550 RSD 880 RSD

Isak Deus, priča o slobodi

Isak Deus je nastao usred epidemije korone, ne kao odgovor na nju, nego kao potreba da se, u realnim ograničenjima, ostane slobodan. Slobodan da, bez obzira na sve, stvaraš, misliš, tragaš. Isak Deus je emanacija te potrage, tog zadatka.

I nije bitno, u celoj priči, za čime tragaš, bitno je da se, ni jednog trena, u tome ne zaustaviš, krećući se, ili stojeći u mestu, svejedno je. Sloboda je unutrašnje stanje, ne postoji spolja.

I Isak radi baš ono što jeste najvažniji zadatak u životu, prema sebi i prema društvu, otkriva sopstvenu slobodu.


A biti slobodan znači da posvećeno radiš ono što voliš i želiš, bez izgovora i ugožavanja drugih. Biti slobodan da znaš, naučiš.


Biti slobodan da, naoružan znanjem, učenjem, misliš sam.


Biti slobodan da veruješ, što je, uvek, posledica svega pobrojanog.


Težak proces, dugotrajan, ima svoju cenu, ali rezultat je neprocenjiv (priceless).


Zasniva se na pravljenju sopstvenog univerzuma, nezavisnog od okruženja, vremena u kojem živiš, bilo koje vlasti.


Omogućava ti da se izdvojiš iz gomile, samim tim i iz parola, fraza, napamet naučenih teza, ponavljanja, kružoka, i svakog straha od toga da li nešto možeš, ili moraš.


Možeš, sve, i ne moraš ništa, baš zato što ispituješ, sumnjajući, i svoje mogućnosti i svoja moranja. Sam odlučuješ, biraš, spreman da snosiš odgovornost.


I to nema nikakve veze sa anarhijom, haosom, varvarstvom.


Naprotiv, slobodan si jer poštuješ pravila, jer si pristojan, spreman za suživot sa drugima, poštujući njihova prava, ne ugrožavajući ih.


A opet nisi deo gomile. Izdvajaš se, najpre sopstvenim delom, kojem si posvećen, a onda i mišlju i stavom, kriterijumom, koji iz tog dela potiču.


Formirao si ih radeći ono što si odabrao da radiš, dajući sve od sebe, težeći savršenstvu.


Svo zlo ovog sveta potiče iz neostvarenosti, odsustva želje za ostvarenošću, i ti, baš zato, za zlo ne znaš.


Slobodan si, kada si ostvaren, kada se ostvaruješ.


Nezavisno od drugih, bez obzira na njih.


Nije ti potrebna potvrda mase, ne moraš da budeš poznat, da budeš deo, bilo čega.


A opet se izdvajaš, prepoznatljiva je tvoja različitost, i nosiš je bez ikakvih pretenzija, sujete i narcizma.


Različitost, sloboda, jeste tvoje prirodno stanje, baš zato što si je sam izabrao, i nemaš potrebu ni da je deliš, ni razglašavaš, niti da bilo koga teraš da te sledi.


Omogućava ti, naprotiv, da razumeš druge, čak i kada ih ne ceniš.
Oni su, kao i ti, datost, čije postojanje možda može da utiče na tvoj život, ali, nikada, na tvoj izbor i tvoju slobodu.


Ti ne navijaš, ti ne slediš, ti ne ponavljaš.


Stojiš sa strane, vidiš, bez priklanjanja, sa jasnim kriterijumom, šta ti se sviđa, a šta ne.


Opremljen si, opremio si se, aparatom za mišljenje (a to nije mozak sam, već mozak plus znanje, volja za njim, disciplina da ga stekneš), i umeš da ga koristiš.


Strast ti nije argument, ona je samo tu da te gura da argumente tražiš, da učiš, otkrivaš, menjaš, pre svega sebe.


Nisi zadovoljan, nikada, sopstvenim znanjem. Ono je, svestan si toga, kod tebe ograničeno, ali je, istovremeno, želja za znanjem, neograničena, stalna.

………………………………………………………..

Iza ne tako atraktivnog naslova ove knjige, osim za one koji se ne dosete izvornog značenja reči Isak (Smešni) i Deus (Bog), nalazi se atraktivan roman složene fabule kroz koju nas vode neobično numerisana i duhovito imenovana poglavlja. (Humor je jedna od karakteristika ovog dela.)

U potrazi za svojim, ispostaviće se, drugim ja, glavni junak se kreće od osvita civilizacije do naših dana, zahvaljujući tome što je osuđen/nagrađen (nepotrebno precrtati) na večni život. Na tom putu prate ga Danil Harms i Ludvig Vitgenštajn, što nedvosmisleno određuje i poetiku autora.
– Dragan Inđić

„ISAK DEUS i njegovi IZVEŠTAJI IZ PRAŠINE” je jedna od onih knjiga koje se čitaju više puta. Suzan Zontag veli da su jedino takve uopšte i vredne čitanja. Ako iskustvo ovog čitaoca ima u tom smislu neku težinu i indikaciju za buduće čitaoce, prvi put se čita brzo, sve po redu, kao roman. A drugi put, i kasnije, može i skoro nasumice, otvoriš knjigu uz početak ili uz kraj ili iz sredine, pa pročitaš dva-tri poglavlja.
– Muharem Bazdulj

Ivan Radovanović je bio novinar i urednik listovima „Politika”, „Borba”, „Vreme”, „Dnevni telegraf”, „Evropljanin”, osnivač i vlasnik dnevnika „Borba”, kao i urednik informativnog programa BK televizije.


Do sada je objavio knjige: Ništa (Stubovi kulture), Kratka istorija života u mrtvom gradu (Stubovi kulture), 5. oktobar 24 časa prevrata (Medija centar), Dubrovnik (Publisher).


Živi u Beogradu, oženjen je i ima petoro dece.

Broj strana: 312
Dimenzije: 145x210 mm
Datum izdavanja: 2020
Izdavač: Albion Books
Povez: Mek
Pismo: Latinica
ISBN: 9788689237474

Customer Reviews

4.6
3,714 reviews

1-5 of 44 reviews

 • Amazing Story! You will LOVE it

  Such an incredibly complex story! I had to buy it because there was a waiting list of 30+ at the local library for this book. Thrilled that I made the purchase

  Staci, February 22, 2020
 • Get the best seller at a great price.

  Awesome book, great price, fast delivery. Thanks so much.

  Staci, February 22, 2020
 • I read this book short...

  I read this book shortly after I got it and didn't just put it on my TBR shelf mainly because I saw it on Reese Witherspoon's bookclub September read. It was one of the best books I've read this year, and reminded me some of Kristen Hannah's The Great Alone.

  Staci, February 22, 2020

Write a Review

Select a rating(required)