Pobunjeni Atlas

Autor: Ajn Rend

Albion Books s neskrivenim ponosom srpskoj čitalackoj publici predstavlja najznačajniji roman Ajn Rend “Pobunjeni Atlas”, koji se u SAD i posle toliko godina smatra drugim po važnosti i uticaju, odmah nakon Biblije.

2.790 RSD 3.490 RSD

Albion Books s neskrivenim ponosom srpskoj čitalackoj publici predstavlja najznačajniji roman Ajn Rend “Pobunjeni Atlas”, koji se u SAD i posle toliko godina smatra drugim po važnosti i uticaju, odmah nakon Biblije. Iako objavljena još davne 1957. godine Albion Books će biti prvi koji će čitaocima u Srbiji predstaviti ovu zaprepašćujuću priču o čoveku koji je rekao da će zaustaviti motor sveta – i to i uradio.

Ogromnog opsega, prepun neizvesnosti, “Pobunjeni Atlas” ne liči ni na jednu knjigu koju ste do sada pročitali. Ovo nije roman o ubistvu čovekovog tela, već o ubistvu – i ponovnom rođenju – čovekovog duha.

U ovom priznatom delu i njegovom besmrtnom pitanju “Ko je Džon Galt?“, Ajn Rend pronalazi savršeni umetnički oblik kojim izražava svoju viziju postojanja. Zahvaljujući ovoj knjizi postala je ne samo jedan od najpopularnijih romanopisaca dvadesetog veka, već i jedan od najuticajnijih mislilaca. Rođena je u Petrogradu, u Rusiji, 2. februara 1905. Sa šest godina je sama naučila da čita, a dve godine kasnije je otkrila svog prvog književnog junaka u nekom francuskom časopisu za decu, i na taj način stekla herojsku viziju, koja ju je očuvala u životu. U potpunosti suprotstavljena misticizmu i kolektivizmu ruske kulture, obrazovala je sebe kao evropskog pisca, naročito nakon što je upoznala pisce kao što su Volter Skot i – 1918. – Viktor Igo, pisac kojem se najviše divila.

Ajn Rend o sebi

“Moj privatni život”, kaže Ajn Rend, “predstavlja postskriptum mojim romanima, koji glasi: ‘To i mislim.’ Oduvek sam živela u skladu s filozofijom koju predstavljam u svojim knjigama – meni je uvek omogućavala uspeh, kao i mojim likovima. Konkretne radnje su izmišljene, apstrakcije su iste.”

“Otkako znam za sebe držim se iste filozofije. Naučila sam mnogo s godinama i produbila svoje poznavanje detalja, specifičnih problema, definicija, primena – i nameravam da ih i dalje produbljujem – ali nikada nisam menjala bilo koje temeljno verovanje. Moju filozofiju, u osnovi, čini ideja o čoveku kao herojskom biću, kojem je ostvarenje sopstvene sreće cilj u životu, pri čemu su produktivna ostvarenja najplemenitija delatnost kojom može da se bavi, a razum jedini apsolut.”

“Jedini filozofski dug priznajem Aristotelu. Sasvim se ne slažem s mnogim delovima njegove filozofije – a njegova definicija zakona logike i mogućnosti ljudskog saznanja takvo je dostignuće da su pogreške nebitne.”

“Morala sam da stvorim sopstveni filozofski sistem jer je moje osnovno viđenje čoveka i postojanja u suprotnosti s većinom postojećih filozofskih teorija. Da bih definisala, objasnila i predstavila svoju zamisao čoveka, morala sam postati filozof u specifičnom značenju te reči.”

“Moju filozofiju, u osnovi, čini ideja o čoveku kao herojskom biću, kojem je ostvarenje sopstvene sreće cilj u životu, pri čemu su produktivna ostvarenja najplemenitija delatnost kojom može da se bavi, a razum jedini apsolut.”

 

Filozofija Ajn Rend

Ajn Rend je svoju filozofiju nazvala objektivizam i opisala je kao filozofiju života na zemlji. Objektivizam je integrisani sistem misli kojim se definišu apstraktna načela kojih se čovek mora držati u razmišljanju i delanju ako želi da živi životom dostojnim čoveka.

Jednom prilikom su zatražili od Ajn Rend da predstavi osnovu objektivizma u najkraćim mogućim crtama. Odgovorila je:

Metafizika: objektivna stvarnost
Epistemiologija: razum
Etika: interesovanje za sopstveno biće
Politika: kapitalizam

Zatim je prevela ove termine na svakidašnji jezik:

1. Prirodu, da bi se njome upravljalo, moramo slušati.
2. Ne mogu biti i vuk sit i ovce na broju.
3. Čovek je sam sebi cilj.
4. Dajte mi slobodu ili smrt.

Broj strana: 933
Dimenzije: 170x240 mm
Datum izdavanja: 2021
Izdavač: Albion Books
Povez: Tvrd
Pismo: Latinica
ISBN: 9788689237498

Customer Reviews

4.6
3,714 reviews

1-5 of 44 reviews

 • Amazing Story! You will LOVE it

  Such an incredibly complex story! I had to buy it because there was a waiting list of 30+ at the local library for this book. Thrilled that I made the purchase

  Staci, February 22, 2020
 • Get the best seller at a great price.

  Awesome book, great price, fast delivery. Thanks so much.

  Staci, February 22, 2020
 • I read this book short...

  I read this book shortly after I got it and didn't just put it on my TBR shelf mainly because I saw it on Reese Witherspoon's bookclub September read. It was one of the best books I've read this year, and reminded me some of Kristen Hannah's The Great Alone.

  Staci, February 22, 2020

Write a Review

Select a rating(required)