Sveti Sava

Monografija Sveti Sava, pisana popularnim jezikom, namenjena je svakome ko želi da sazna više o

Rastku Nemanjiću, Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, pravniku, diplomati, svetskom putniku, utemeljivaču srpske medicine, ličnosti koja je dala ključan pečat srpskom identitetu, ali u svoje vreme i prvom kosmopoliti.

9.200 RSD

U monografiji su prikazani mozaici i freske koje se smatraju najvišim dometom srpske srednjovekovne umetnosti. Pored toga, izdanje sadrži i pravu galeriju predstava Svetog Save u umetnosti, od 13. veka do danas. U knjizi je objavljeno i mnoštvo efektnih prizora i detalja sa Svete Gore, koji svedoče ne samo o drevnosti i lepoti ovog mesta, već i o viševekovnom ritmu monaškog života u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Sećanja na misionarenje i čudesnu viziju Svetog Save učinila su da se natalože i druge duhovne i materijalne vrednosti, formirajući autentični kulturni ambijent jednog starog evropskog naroda… Posebno nam je zadovoljstvo što će ova lepa i poučna knjiga gospodina Borisa Stojkovskog biti objavljena na stotu godišnjicu ujedinjenja Srpske crkve, koja se obeležavala 1920. godine, i u vreme kada se kraju privode radovi na jedinoj monaškoj obitelji u našoj zemlji, upravo posvećenoj Svetom Savi – manastiru Kuveždinu, podignutom 1520. godine. Sa molitvenim željama i nadom da će ponovo opisan životni put Svetoga Save poslužiti kao ohrabrenje i inspiracija ovdašnjoj čitalačkoj javnosti, najtoplije preporučujemo ovo izdanje.

Episkop sremski Vasilije

O životu Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i pokretača naše stradalničke i slavne istorije, pisali su još od vremena prvih žitija Teodosija i Domentijana mnogi naši i svetski ugledni autori. Savin životopis je nepresušno nadahnuće. Svako pokoljenje umelo je, od Savinog doba do danas, da štedro iznedri svoje priloge toj inspiraciji, nadovezujući se na ovu impresivnu tradiciju koja predstavlja temelj našeg kulturnog identiteta. U ovoj je knjizi ono izraženo na savremen način, blizak profilu današnje čitalačke publike: koncizno i dato kroz popularnu interpretaciju modernih naučnih saznanja. Uz to, obogaćeno je uspelim likovnim prilozima, koji čitalačkoj mašti pružaju dodatni podsticaj za traženje novih odgovora na večite duhovne i egzistencijalne teme.

Episkop remezijanski Stefan

 

Sveti Sava je, van svake sumnje, otac, pa i na neki način tvorac celokupnog srpskog identiteta. Svestrana ličnost, renesansni čovek dva stoleća pre renesanse, pisac, diplomata, arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Najmanje što možemo učiniti da mu se za sve odužimo jeste da mu posvetimo jedno ovakvo delo

Autor Boris Stojkovski

 

Prva sveobuhvatna, bogato ilustrovana monografija o Svetom Savi, najznačajnijoj ličnosti srpske istorije od srednjeg veka do našeg doba.

Urednik Srđan Ercegan

Broj strana: 372
Dimenzije: 240 x 320 mm
Datum izdavanja: 2020
Izdavač: Data Status
Povez: Tvrd
Pismo: Ćirilica
ISBN: 9788674786468

Customer Reviews

4.6
3,714 reviews

1-5 of 44 reviews

 • Amazing Story! You will LOVE it

  Such an incredibly complex story! I had to buy it because there was a waiting list of 30+ at the local library for this book. Thrilled that I made the purchase

  Staci, February 22, 2020
 • Get the best seller at a great price.

  Awesome book, great price, fast delivery. Thanks so much.

  Staci, February 22, 2020
 • I read this book short...

  I read this book shortly after I got it and didn't just put it on my TBR shelf mainly because I saw it on Reese Witherspoon's bookclub September read. It was one of the best books I've read this year, and reminded me some of Kristen Hannah's The Great Alone.

  Staci, February 22, 2020

Write a Review

Select a rating(required)